De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wilt u zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Gaslicht.com zet de belangrijkste informatie over de aanschaf, werking en opbrengst van zonnepanelen voor u op een rij.

zonnepanelen-huis.png

Werking van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie. Een omvormer verandert dit in wisselspanning, de stroom die we dagelijks gebruiken. Via de elektrische bedrading in huis wordt allereerst de stroom direct verbruikt indien er apparaten aanstaan. De stroom die u niet direct gebruikt, gaat langs de meter naar het elektriciteitsnet. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Soorten zonnepanelen

De meeste zonnepanelen zijn van monokristallijn silicium (zwart) of polykristallijn silicium (blauw). De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons groen of paars), waarvan de opbrengst lager is dan van gangbare panelen.

Daarnaast gebruikt minder dan 5 procent van de panelen op de Nederlandse markt dunnefilmtechniek. Het voordeel van deze panelen is dat ze meestal flexibel zijn waardoor ze gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden in het dak en ook op oppervlaktes kunnen worden geplaatst waar geen panelen op zouden kunnen worden geplaatst, zoals muren. Per vierkante meter zijn deze panelen goedkoper maar hun opbrengst is nog beduidend lager. Vooralsnog zijn de polykristallijne silicium panelen financieel gezien interessanter. Van de toekomstige ontwikkeling van deze dunnefilm techniek wordt veel verwacht. 

Hogere temperatuur: lagere opbrengst

Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Het is daarom belangrijk dat er lucht achter de panelen langs kan stromen, zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. Ook de omvormer moet niet te warm worden. 

Vermogen neemt geleidelijk iets af

In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen licht af. Ieder jaar wordt ongeveer een half procent minder stroom opgewekt. Na 25 jaar is het rendement van de zonnepanelen dus zo'n 12,5 procent lager dan in het eerste jaar. 

Omvormer: hart van het systeem

De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Een omvormer heeft één of meer Maximum Power Point Trackers (MPPTs), die er voor zorgen dat het systeem zo veel mogelijk stroom produceert bij de lichtintensiteit en temperatuur van dat moment. Om opbrengstverliezen te beperken kan de omvormer het beste dicht bij de panelen geplaatst worden. 

Zonnepanelen worden in serie op een omvormer aangesloten. Bij grotere systemen kunnen meer serieschakelingen (strings) worden aangesloten op een zogenoemde stringomvormer. Als je van tevoren weet dat er schaduw op zal vallen, kun je micro-omvormers gebruiken. Daarbij heeft ieder paneel zijn eigen omvormer en zorgt een beschaduwd paneel er niet voor dat het gehele systeem minder produceert. Een systeem met micro-omvormers is duurder.

Hoe legt u zonnepanelen mooi neer?

Bekijk op Milieu Centraal tips en foto's met voorbeelden hoe u de panelen mooi neer kunt leggen.

Terugleveren en salderen

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Levert u meer dan u gebruikt, dan moet uw energiebedrijf hiervoor een 'redelijke terugleververgoeding' geven. Houd er rekening mee dat 4 cent per kWh al redelijk kan zijn. Daarom is het vanuit financieel oogpunt aan te raden om maximaal 75% van het energieverbruik zelf op te wekken. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die veel lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier. 

Een voorbeeld: u neemt 3500 kWh stroom per jaar van het net af en levert via uw zonnepanelen 4000 kWh aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier moet voor 3500 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen (ca. 22 cent per kWh, prijspeil 2020). Voor de overige 500 kWh mag het dus een lager tarief betalen (dat is de terugleververgoeding). De energieleverancier mag het lagere tarief zelf vaststellen. Als u meer stroom opwekt dan verbruikt, is het  de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief. Meer informatie vindt u op de pagina Terugleveren en salderen. Tot 2023 blijft de salderingsregeling zoals hij nu is. Vanaf 2023 wordt hij geleidelijk afgebouwd: elk jaar mag u 9% minder salderen.

Opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (wp).

Mogelijke besparing

Een set van 10 panelen (3000 Wattpiek) levert jaarlijks 2600 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou u daar zo'n 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Een zonnepanelensysteem van 10 panelen kost inclusief omvormer en installatie ongeveer 4700 euro. De btw kunt u terugvragen van de Belastingdienst: dat levert u 760 euro op. De winst die u maakt met zonnepanelen op uw dak is vergelijkbaar met 4 procent spaarrente (bron MilieuCentraal).

Levensduur 

Een gemiddeld zonnepaneel heeft op dit moment een levensduur van 25 jaar, mits u de panelen goed onderhoudt. De omvormer is na 12 à 13 jaar aan vervanging toe. 

Minder CO2-uitstoot

Per kWh opgewekte zonne-energie komt 0,46 kg CO2 minder terecht in de atmosfeer. Met zes zonnepanelen komt dat neer op ongeveer 630 kg CO2 per jaar. De productie van zonnepanelen kost natuurlijk wel energie en zorgt dus ook voor CO2-uitstoot. Die uitstoot is na ongeveer 2 tot 3 jaar gecompenseerd. (Bron illustratie: Enexis)

Zelfenergieproduceren-Enexis.PNG

Plaatsing

Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel u er nodig hebt, is afhankelijk van onder meer de ligging ten opzichte van de zon en de hoek van het dak. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 35° zorgt voor het hoogste rendement. Maar ook als uw woning een andere zonligging heeft is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het is raadzaam om uw dak te laten beoordelen door een installateur of aanbieder van zonnepanelen voordat u panelen aanschaft. Het plaatsen zelf is binnen één dag gebeurd. Een vergunning is meestal niet nodig.

Registreren

Om de energie die u niet direct zelf gebruikt terug te leveren aan het elektriciteitsnet, moet u uw zonnepanelen registreren bij de netbeheerder. Dit doet u via www.energieleveren.nl. De netbeheerder zorgt ervoor dat uw energieleverancier de juiste gegevens heeft voor het opmaken van uw jaarafrekening.

Subsidie en btw

Sommige gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van zonnepanelen met subsidie. Ontdek op Energiesubsidiewijzer.nl of u in aanmerking komt voor subsidie. De btw op zonnepanelen kunt u terugkrijgen van de Belastingdienst als u zich registreert als ondernemer. Dat kan u tot honderden euro’s besparen. Let op: Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de panelen kocht.

Overstappen en zonnepanelen

Gemiddeld kunt u driehonderd euro per jaar besparen door over te stappen van energieleverancier. Overstappen is voor zonnepaneelbezitters niet ingewikkelder dan voor overige consumenten. In onze Energievergelijker kunt u de opbrengst van zonnepanelen meenemen en ontdekken welke leverancier het meest aantrekkelijke contract biedt. Jaarlijks stappen ongeveer twee miljoen huishoudens over van energieleverancier. Let goed op het juiste overstapmoment.

De kans is groot dat u in de zomermaanden meer energie opwekt dan verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van uw energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u namelijk maar een lage vergoeding. Wij raden daarom aan te wachten met overstappen tot u de jaarafrekening heeft ontvangen.

Meer informatie over zelf energie opwekken

Geactualiseerd: 03-08-2020


Gepubliceerd: maandag 4 mei 2015
Geactualiseerd: maandag 3 augustus 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie