De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Stroom opwekken met zonnepanelen

panelen-in-dak-geintegreerd_foto Beausolar.jpgWilt u zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Gaslicht.com zet de belangrijkste informatie over de aanschaf, werking en opbrengst van zonnepanelen voor u op een rij.

Werking van zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel zonnecellen of PV-cellen (photovoltaic cells) genoemd, zetten zonlicht om in elektrische energie. Een omvormer verandert dit in wisselspanning, de stroom die we dagelijks gebruiken. Via de elektrische bedrading in huis wordt allereerst de stroom direct verbruikt indien er apparaten aanstaan. De stroom die u niet direct gebruikt, gaat langs de meter naar het elektriciteitsnet.

Soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt. De meeste zonnepanelen zijn van monokristallijn silicium (zwart) of polykristallijn silicium (blauw). De verdeling is ongeveer half om half en de opbrengst van blauwe en zwarte panelen is ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons groen of paars), waarvan de opbrengst lager is dan van gangbare panelen.

Daarnaast gebruikt minder dan 5 procent van de panelen op de Nederlandse markt dunnefilmtechniek. Het voordeel van deze panelen is dat ze meestal flexibel zijn waardoor ze gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden in het dak en ook op oppervlaktes kunnen worden geplaatst waar geen panelen op zouden kunnen worden geplaatst, zoals muren. Per vierkante meter zijn deze panelen goedkoper maar hun opbrengst per vierkante meter is nog beduidend lager dan de bovenstaande technieken. Vooralsnog zijn de polykristallijne silicium panelen financieel gezien interessanter. Van de toekomstige ontwikkeling van deze dunnefilm techniek wordt veel verwacht. 

Hogere temperatuur: lagere opbrengst

Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Het is daarom belangrijk dat er lucht achter de panelen langs kan stromen, zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. Ook de omvormer moet niet te warm worden. 

Vermogen neemt geleidelijk iets af

In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen licht af. Ieder jaar wordt ongeveer een half procent minder stroom opgewekt. Na 25 jaar is het rendement van de zonnepanelen dus zo'n 12,5 procent lager dan in het eerste jaar. 

Hoe legt u zonnepanelen mooi neer?

Bekijk op Milieu Centraal tips en foto's met voorbeelden hoe u de panelen mooi neer kunt leggen.

Terugleveren en salderen

Terugleveren en salderenOp uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Levert u meer dan u gebruikt, dan moet uw energiebedrijf hiervoor een 'redelijke terugleververgoeding' geven. Houd er rekening mee dat 4 cent per kWh al redelijk kan zijn. Daarom is het vanuit financieel oogpunt aan te raden om maximaal 75% van het energieverbruik zelf op te wekken. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.   zonnepanelen te installeren dan u nodig heeft. Meer informatie vindt u op de pagina Terugleveren en salderen.

Gemiddelde opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. Reken op 260 Wattpiek vermogen per paneel. Dat levert per paneel jaarlijks zo’n 220 kWh stroom op.

Mogelijke besparing

panelen-als-dakpan-MilieuCentraal.jpgWat betekent dat voor het energieverbruik? Stel dat u 10 panelen installeert, dan produceert u op jaarbasis ruim 2200 kWh elektriciteit; bij een energieleverancier zou u daar momenteel circa 400 euro voor betalen (prijspeil 2017). Een zonnepanelensysteem van 10 panelen kost inclusief omvormer en installatie ongeveer 4600 euro. 

Levensduur en rendement

Een gemiddeld zonnepaneel heeft op dit moment een levensduur van 25 jaar, mits u de panelen goed onderhoudt. De omvormer is na 12 à 13 jaar aan vervanging toe. De terugverdientijd voor zonnepanelen is ongeveer 13 jaar. Volgens Milieu Centraal is het rendement van zonnepanelen ongeveer 5 procent. Als u de btw op zonnepanelen terugvraagt, heeft de investering zelfs een rendement van 6 procent.

Minder CO2-uitstoot

Per kWh opgewekte zonne-energie komt 0,46 kg CO2 minder terecht in de atmosfeer. Met zes zonnepanelen komt dat neer op ongeveer 630 kg CO2 per jaar. De productie van zonnepanelen kost natuurlijk wel energie en zorgt dus ook voor CO2-uitstoot. Die uitstoot is na ongeveer 2 tot 3 jaar gecompenseerd. (Bron illustratie: Enexis)

Plaatsing

Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel u er nodig hebt, is afhankelijk van onder meer de ligging ten opzichte van de zon en de hoek van het dak. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 35° zorgt voor het hoogste rendement. Maar ook als uw woning een andere zonligging heeft is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het is raadzaam om uw dak te laten beoordelen door een installateur of aanbieder van zonnepanelen voordat u panelen aanschaft. Het plaatsen zelf is binnen één dag gebeurd. Een vergunning is meestal niet nodig.

Registreren

Om de energie die u niet direct zelf gebruikt terug te leveren aan het elektriciteitsnet, moet u uw zonnepanelen registreren bij de netbeheerder. Dit doet u via www.energieleveren.nl. De netbeheerder zorgt ervoor dat uw energieleverancier de juiste gegevens heeft voor het opmaken van uw jaarafrekening.

Subsidie en btw

Sommige gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van zonnepanelen met subsidie. Ontdek op Energiesubsidiewijzer.nl of u in aanmerking komt voor subsidie. De btw op zonnepanelen kunt u terugkrijgen van de Belastingdienst als u zich registreert als ondernemer. Dat kan u tot honderden euro’s besparen. 

Overstappen en zonnepanelen

Gemiddeld kunt u driehonderd euro per jaar besparen door over te stappen van energieleverancier. Overstappen is voor zonnepaneelbezitters niet ingewikkelder dan voor overige consumenten. In onze Energievergelijker kunt u de opbrengst van zonnepanelen meenemen en ontdekt u welke leverancier het meest aantrekkelijke contract biedt. Jaarlijks stappen ongeveer twee miljoen huishoudens over van energieleverancier. Let goed op het juiste overstapmoment.

De kans is groot dat u in de zomermaanden meer energie opwekt dan verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van uw energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Voor de teruggeleverde stroom krijgt u namelijk maar een lage vergoeding. Wij raden daarom aan te wachten met overstappen tot u de jaarafrekening heeft ontvangen.

Meer informatie over zelf energie opwekken

Geactualiseerd: 17-05-2017

Navigatie